fix av designen

Okej helt plötsligt har min header och lite andra grejjer slutat synas? så tänker ta och göra om designen lite och fixa problemet helt enkelt! sen tänker jag berätta om hur allt gick på tävlingen men först ny desgn!

finaste tejen

Asså Athena är bara för snygg, finaste bästaste häst! älskar dig busfrö!
 
 
 
 
 


Ett par bilder

haha kolla de 2 första bilderna, ardis har precis druckit vatten och drutten .. ja han är ju bara för snygg ;)
 

bilder från idag

här kommer bilder från dagens ridpass. Tack min snälla syster som ställde upp som fotograf!
 
Orkar inte ens prata om min fruktansvärda sits.... de är lite bättre på vissa bilder men som tex galopp bilderna ja ser ni ju hur jag sitter... därimot gjorde jag det lite medvetet i galoppen då jag får ganska ont i ryggen men endå mn ska inte skylla på det. Att jag har väst och ont i ryggen underlättar ju inte direkt när jag ska försöka förbättre min redan dåliga sits. Men jag jobbar på det!
  
Kolla på den underbart fina hästen istället!
 

Alla hjärtans dag present!

fick tävlingshandskar av mamma i alla hjärtans dag present! Dom satt super och är assnygga, kan inte bli bättre! 

lite allmänt

Idag fick Athena faktist vila. Anledningen är att min rygg inte pallar trycket. Känns super tråkigt att man ska behöva avstå från det man älskar pga av en skada som ingen vet varför den är som den är. Men ska snart ut och lasta henne . så då får vi se om vi får in lillsnuttan eller inte. Imorgon väntarven dag med packande , fixande och ridning. Fullt fokus på Athena och mig helt enkelt!:)
 

Glad alla hjärtans dag!

Glad alla hjärtans dag! Se till att pussa extra mycket på era hästar idag! 
 
 

Rangordning

I hästflockar finns det ju en rangordning , vem som bestämer över de osv. Våran flock är ju ganska ganska stor då vi har vänner och släkt som har hästar hos oss. Tänkte ta och berätta lite om hur rangordningen ser ut i våran hage!
 
På först "plats" och högst upp i rang är Gandur. Han är bossen , så är det bara. Under honom kommer Vidja och hon var förra ledaren innan Gandur så ibland kan de 2 ha sina små fighter då hon inte gillar att någon bestämmer över henne. Under henne kommer Rakel även kallad "häxan surtant" hon har sna små figher med Vidja ibland och bråkar allmän med alla under henne därav namnet ;) Sen kommer Athena och hon och Rakel bråkar ganska mycket ibland men en så länge är rakel över Athena. Sen kommer nog Hugge bugge och efter honom Glöd. Sedan kommer unghästarna Drutten och Ardis. Drutten är låg i rang med bråkar och busar med alla iaf.
Sist men inte minst av vi Ferrari och Dimma. Dom är lite mobbade då de är mycket mindre än dom andra men Ferrari håller endå kolla på Unghästarna men hade han varit en islänning hade han varit högre upp på istan då han är en riktigt tuffing!;) Sen nu tycker jag för tillfället att alla flyttar över alla lite smått. Men i vår hage är det ganska bra harmoni såklart vissa har ju sina stunder då dom blir arga på varandra men det är ju som det ska vara!:)
 
 
Är era hästar höga eller låga i rang?:)
 
 
 
 

Bestämd men snäll

Något som är väldigt viktigt och som jag var är ganska dålig på är att vara bestämd. Hästarna är flockdjur och följer en ledare som är bestämd och rättvis och som bäst kan ta hand om flocken. Det är deras natur , antaligen att leda eller att följa.
 
Förut när jag var ganska osäker lät jag hästarna göra som dom ville och då tror ju dom såklart att det är dom som är ledaren efetrsom jag flyttar på mig för dom. Och om hästen tror att den är ledaren kommer den börja bråka och försöka betsämma allt för att den vet att den tillslut vinner. Det är viktigt att hästen har respekt för en då dom är mycket större och väger flera hundra kilo mer. 
 
Men bara för att man ska vara betämd mot sin häst får man såklart inte vara dum och hänsynslös utan man måste se till att visa omtanke och kärlek också. Visa att de kan lita på oss och att vi bryr oss om dom. Det är också så sjukt viktigt. 
 
Men ofta blir det antingen eller. Vissa är överdrivet snälla och då kör deras hästar över dom och blir odrägliga och andra kan till och med bli för elaka och hårda mot dom. Det gäller att hitta en balans. 
 
Jag ger mina hästar otroligt mycket kärlek och gos och skapar tillit mellan oss. Nu har jag även lyckas hittat den där balansen någolunda bra och visar att det är jag som är ledaren och de ska ha respekt mot mig så som jag respekterar dom. Jag låter dom inte längre göra som dom vill och om de gör saker som inte är okej visar att så gör man inte , på ett bestämt men vänligt sätt. Jag är nog ibland fortfarande lite för mesig med dom  men jag jobbar på det. Det är så mycket lättare att bara gosa och pussa på dom än att skälla på dom. Då känner man sig så elak fast i en hästflock skulle ledaren sagt ifrån på samma sätt om inte mycket värre. Så båda behövs för att man ska kunna leva i perfekt harmoni.
 
 
Jag ska börja öva nu mycket mera markarbete dels för att vi ska lära känna varandra mer och såklart att de ska lyssna och respektera mig bättre. För lyssnar inte hästen från marken gör den inte det när du sitter på den.
 
hur tycker ni läsare? hur gör ni med era hästar?:)
 
 
 

lastträning

Har så sjukt ont i ryggen , kan varken sitta,ligga eller gå utan att det gör ont men envis som jag är (och ganska van vid smärtan..) hoppade jag upp på Athena idag och hon gick superfint. Undrar lite vad som "hänt" med henne hon är så lugn men har endå samma energi och framåtanda , hon stressar bara inte. Helt underbart! Galoppen gick väldigt bra idag , lyfte sig ordentligt och tog fart med bakbenen, superbra. 
 
Vi lasttränade idag också , tog 10 min att få in henne vilket var jättebra, nu flyttade vi även mellanväggen och stängde bakom henne och det gick bra. Det som oroar mig är just att på lördag när vi ska lasta kommer det vara mörkt ute. Tur är att vi kan få lyse från ridbanan och att det är snö ute. Så imorgon kommer jag och mamma gå ut senare när det är mörkt ute och provlasta. Så vi håller tummarna!:)
 
 

Ryttarbrev

 
På lördag kommer vi behöva gå upp klockan 3 på natten..... Det tar ca 3 timmar att åka till Avesta från oss och då måste vi räkna med det är dåligt väglag och att vi har hästtansporter. Så vi plussar 1 timme om vi ska stanna och så Också. Vi behöver senast vara där halv 9 och anledningen till att vi måste gå upp så tidigt är att vi behöver 1.5 h till lastning. Det kan gå på 5 min att lasta Athena men det kan även ta 2 h att lasta också. Därför tar vi det säkra före det osäkra och går upp då. 
 
 
Så på fredagen måste vi lägga oss tidigt men kommer endå inte att kunna sova. Haha kan knappt sova nu för att jag är så taggad! men det gäller att jag försöker var lugn och tålmodig som jag brukar vara men mitt morgon humör är inte det bästa.... Så egentligen känns det ovärt att ens gå och lägga sig ;) 
 
 
 

startlistor , ridhuskampen

Nu har starttlistorna kommit ut och är faktiskt väldigt nöjd. Som det ser ut nu kommer jag och min lille kusin vara i samma grupp. Hahaha det kommer bli spännande och nervöst men roligt! Kommer även i tölten rida i samma grupp som Freja Lindström, träffade henne på ridläget i somras och hon har tävlat hela sitt liv i princip och är grymt duktig men ska bli kul att få träffa henna igen!
 
Detta kanske kommer låta lite töntigt och egoistiskt men jag är en person som vill att allt ska matcha ihop (kläder osv)och hade turen att få Svart bindel i tölten och vit i Fyrgången, kan man ha mer tur?! självklart spelar det egentligen ingen roll men ändå skönt att min outfit kommer matcha känns redan lite bättre;) , skulle ju inte sitta helt fel med det där priset för snyggast och matchande outfit .... ;)
 
Gud så taggad och uppspelt jag är!! ska bli så galet kul ! spricker snart av iver, tjallalala bara 3 dagar kvar nuu.
 
 

sorry

har varit mycket just nu men kommer uppdatera från och med nu inför all tävling och grejs kommer även om jag har tid och möjlighet live blogga hur det går under tävlingarna!:) 

En gammal bild

Den här bilden på Hugge tycker jag är så himla söt! Han ser så liten och ung ut. Men himla gullig, synd att den är tagen med mobilkamera skulle önska att det var bättre kvalitet då den skulle ha blivit tusen gånger bättre. Men jaja han är så söt endå :)
 
 

En liten buse

Den här bilden på Alexandras lilla buse teitur är bara för go tycker jag! Så himla skön bild. Hah blev så glad att jag lyckades få med det på bild !:) 
 
 

Ge mig

Gina tricots grand prix kollektion är så underbart cp stört snygg. Helt såld på alla deras produkter. Vill ha!! galet snygga , in loooooove. Funderar på om jag ska köpa den rosa toppen känns verkligen värt att att lägga ut pengarna på den fatiskt. Vi får se helt enkelt! 
 
vad tycker ni om deras kollektion?
 
 
Ni hittar deras kollektion hääär och produkterna finns att köpa hääär
 
 

Fodervärd

Nu är det bestämt att min Kusin kommer få vara fodervärd år Hugge. Det känns jätte bra då han kommer att gå här som vanligt och alltid finnas till hands men han får någon som tar hand om honom och ger honom mer uppmärksamhet ,kärlek och motion än vad han får nu. Eftersom jag inte har tid att rida honom så känns det jätteskönt att agnes ska ta hand om honom.
 
Tror det kommer bli asbra han kommer hjälpa henne så mycket och ge henne trygghet precis som han gav mig. Han har utvecklat mig så mycket och min kusin påminner lite om mig i början rädd och osäker. Han lärde mig så mycket och även om man kunde bli så förbannad på han älskar man honom så otroligt mycket. Världens tryggaste häst! 
 
bästa gamlingen <3
 
 


Nya grimmor

Mamma har köpt 2 st nya grimmor till thenis. En vanlig röd och en lädergrimma med ett rosa grimskaft! Himlà snygga båda 2 men lädergrimman och rosa grimskaftet är helt klart min favorit! Hon kommer bli så snygg! 

 
 

Höger/Vänster varv

Jag har valt att i fyrgången rida i höger varv för att hon har bäst gallop i det varvet , tölten är ganska jämn men även den lite bättre i höger. traven därimot är bättre i vänster varv men känner endå att att galoppen går i första han då hon har helt okej högertrav men vänstergaloppen orkar hon inte hålla lika bra och vill helst undvika att gå över i pass. Helst vill man ju såklart att hästen ska ha lika lätt i alla gångarter i båda varven men precis som vi människor är höger och vänsterhänta har hästar lättare för ett varv. Men även om ens häst har lättare för ett varv får man inte glömma bort att träna i det andra varvet för det är jätteviktig att hästen får balans. 
 
Nu är det snart dax för min tävlingsdebut och är så himla taggad!
 
bara 10 dagar kvar nu!
 
 
Har era hästar lättare för höger eller vänster varv? eller är båda lika bra? :)
 

dagens

Red Athena idag , ca 2 veckor sedan sist och var helt förberedd att hon skulle vara en pigg liten häst då hon brukar var som en bomb om hon får vila en dag. Men tror att hon aldrig har varit så lugn.
 
Vi kunde köra skritt direkt och hon sökte sig neråt och längde på halsen och allt! Hon var lite tyngre i munnen idag men hon var som sagt super lugn (för att var Athena). Traven satt super bra idag. Bra tempo och bra takt på rakt spår sen i hörnen rollar hon speciellt i höger varv. Men vi ska jobba på att köra trav på volt också så att hon blir mer stabil. Tölten gick inte så bra idag så vi  tog bara ett par varv då jag inte vill sitta och nöta och nöta när hon inte vill. Galoppen gick helt okej den med , vi börjarfå till lite mer kort galopp nu så det är bra!
 
Lasttränade också först gick hon in på ca 2 minuter och så backade vi ut men sen när vi skulle gå på andra gången tog det typ 1 timme för hon tyckte att " varför ska jag gå in där igen för?" och sket i oss men fick tillsist in henne endå, skam den som ger sig!  så från och med nu tills efter tävlingen kommer vi bara att öva på att gå in en gång sen får det vara bra. Sen efter tävlingen kommer vi börja jobba på lydnad från marken. Markarbete är så sjukt viktigt och det är något som jag slarvat och inte orkat tagit mig tid till. Men ska försöka ändra på det för det är riktigt nyttig och bra.
 
Brukar ni köra mycket markarbete?
 

Flygande pass

Jag kan faktiskt inte rida pass. Har ju såklart ridit det men inte frivilligt utan då har hästarna tagit den utan att jag bett om det. Sen har ju det inte direkt varit någon snygg eller snabb pass, förut en gång på ridlägret på galoppracet då Gandur drog iväg i flygande pass och sedan i galopp. Men annars inget.
 
Dels att jag inte vet hur man rider pass är för att min mamma inte heller kan och då är det ingen som har kunnat lära mig. Sen har jag inte varit intresserad av att rida pass förut. Vi har aldrig haft någon häst med potential till att bli en bra passhäst heller och min mamma har inte tid att tävla även om hon vill. Så Vi rider dom helt enkelt som fyrgångare. 
 
Men nu när vi har Athena och jag har fått upp världens hästintresse och ska börja tävla tänkte jag gå en kurs i hur man rider pass om något/några år. För att Athena har pass i sig har vi allt sett och hon har den potential och power som krävs. 
 
Skulle vara kul och nyttigt att veta hur man rider pass och jag skulle i framtiden när det är dags att ta fram Athenas pass börja tävla i femgång. Tycker det verkar roligt!:)
 
Hur är det med er läsare, vet ni hur man rider pass? isåfall har ni några tips? är det roligt? :)
 
alltid öppen för tips!
 
 
*bilden är tagen från uppsala universitets hemsida* Foto/bild: Freyja Imsland
 

Övergången från tölt till trav...

Som jag kanske har nämnt ett par gånger här på bloggen är ju att Athena är en riktig töltare och hon måste var helt lösgjord om hon ska trava. Det svåraste är övergången från tölt till trav. Alltså om jag har kört tölt ett tag är det väldigt svårt att få henne i trav direkt efter utan hon behöver få skritta först sen trava.
 
 
När min granne och jag pratade om tävlingen och det här med att hon har svårt för traven efter tölten kom vi på att i fyrgången visar man oftast skritt, tölt, trav och galopp (om man inte får göra eget program såklart) Så då fick jag lite smått panik men innan jag åkte till sälen så lyckades vi faktisk ta traven nästan direkt efter tölten med endast ett par steg skritt imellan.
 
 Det var verkligen tur att vi kom på det så att vi hinner öva innan tävlingen. Så nu idag när hon får skor och så kommer vi kunna rida varje dag oavsett väder. Vi kommer nu att öva väldigt mycket på övergången från tölt till trav och även att hålla igång och få en bra samling i galoppen i ett bra tempo.  Men jag har som sagt inte jättemycket tid på mig innan tävlingen men jag tror vi kommer fixa det! 
 
Plus att ska nog prata med Tess om vi kan komma till henne nästa torsdag för det skulle vara skönt att få hjälp och tips vad vi ska öva på och även hur vi ser ut i dagsläget. Tess är en underbar  person och grym tränare så hoppas verkligen att jag hinner åka till henne innan tävlingen!
 


Rörigt

Idag kom mim nya dator! kommer sitta och fixa med den och plugga lite , imorgon kommer hovslagaren så då får Athena nya skor ! tänkte ta att dra igång ordentligt antagligen imorgon eller på torsdag . Det är så mycket med skolan nu så bloggen har hamnat åt sidan men drar igång snart! 

Busiga hästar

så här kan det gå om man inte har nät på höbalarna......

Gamla bilder

 
Hittade några gamla bilder på mig och hugge, Gud så många minnen jag har med den här gamle pållen! 
 
Hgg

Träning inför tävling

Just nu hemma är det halkigt och buckligt överallt och eftersom vi inte har skor på våra hästar så går det inte att rida ,speciellt inte då Athena och Gandur är väldigt känsliga.
 
 
Men på onsdag kommer hovslagaren och då får Athena skor med brodd och snösula. Sen är tanken att jag kommer rida hemma varje dag den här veckan sen nästa vecka longera henne 2 gånger och sen rida resten. Jag kommer självklart att variera olika pass så att några kommer bli mindre lätta och några mer ansträngande. För nu har hon stått i 1 och 1/2 vecka så nu kommer vi köra stenhårt. Efter tävlingen sen kommer hon få vila 1dagen efter och så longerar jag henne dagen efter vilan och sen kör vi på Igen ! 
 
Förrsten så lasta vi idag och jag fick in henne 2 gånger på mindre än 1 timme ! Helt otroligt. Så på tisdag såklart vi prova igen och sen någon annan dag också. Så nu kanske vi hinner komma iväg till ett ridhus innan tävlingen. Superbra !så himla glad! 
Bästa Thenis!

Vinter/sommar päls

 
Jag tycker det är så himla stor skillnad hur våra isisar ser ut på sommaren än på vintern. Ja det är ganska uppenbart att pälsen ändras beroende på klimatet men tycker endå det är så himla häftigt. På Sommaren är de släta och fina och enligt mig så grymt snygga medans på vintern är de så himla söta, lurviga och gulliga
 
 


Branden del 1

Okej tänkte att jag under en följande tid kommer slänga in ett par inlägg om branden som hände hemma hos oss 2011. För det har påverkat så mycket i mitt liv och där ingår såklart allt som rör hästarna.
 
 
Men innan jag börjar måste jag berätta att det som hände drabbade
3 gårdar, 3 familjer och 3 hem. Och vi 3 familjer är väldigt tighta med varandra då alla familjer har barn och 2 av oss hästar. Gårdarna låg på rad och vi har alltid kallat oss för barnen i bullerbyn. Då vi också är 7 st barn. Lite komiskt faktiskt.
 
Vi och den ena gården är väldigt tigha pga av att de också har islandshästar och då har det blivit att man har genom alla år hjälpt varandra med allt som rör dom. Fodring, vatten, hagar, vacination  , skickat iväg ston på betäckning samtidigt så att fölisarna blir lika gamla , rider tilsammans osv eller bara pratar hästar. Ja ni fattar.
 
Med den andra familjen är min syster och deras äldsta dotter lika gamla och har gott i samma klass sen lekis och har varit bästavänner sen de va bebisar. Så de har i princip umgåtts varje dag sen de kunde prata och stå. Och på det sättet har vi alltid varit nära med den familjen. 
 
Vi alla 3 familjer gjorde nästan allt tillsammans , åker på semester tillsammans, grillar tillsammans på sommaren, har olika "fester" , myskvällar osv.
 
Det jag vill säga med detta är att genom denna tuffa tid har vi alltid haft varandra och har hjälpt och stöttat varandra. Vi har aldrig behövt vara ensamma. Och att nu skriva om det som hände 1 1/2 år senare är fortfarande svårt. 
 
Jag har levt här ute på den här gården sen jag var 2 år och jag har varit med om så mycket och har så mycket minnen härifrån och det som jag mest varit rädd över är att jag ska glömma bort allt. Hur allt såg ut , gården ,stallet,ladan mitt rum och allt jag upplevt på dessa platser.
 
 
Men tro de eller ej jag är trots sorgen efter allt ,och jag skulle ge vad som helst för att få tillbaka det är jag glad att det hände. För jag har växt som person och man lär sig uppskatta det man har , vi hade tur den dagen. Alla förutom en av våra katter överlevde den dagen. Tanken att om branden hade hänt ett par timmar senare kunde några av oss ha varit döda just nu. Och det skulle jag och de andra aldrig ha klarat av. 
 
Vissa säger "oh men nu får du ju allting nytt" det är sant man får allt nytt och fint och visst nu uppskattar man det. Men helt ärligt så bryr man sig inte ett skit om alla nya grejjer man ska få. 
 
Dagen efter branden åkte vi för att köpa det viktigase, underkläder och lite basic grejjer och det var det värsta jag gjort i mitt liv. Tänk er att gå runt och är tvingad till att köpa saker för man har ingenting. Inget hus , inga kläder INGET. Den känslan är allt ifrån roligt. Ett par veckor senare skulle jag köpa nya ridkläder och mitt inne på hööks bryter jag fullständigt ihop och slänger ifrån mig grejerna och störtbölar. För allt jag ville ha var mina gamla  ridkläder. Av alla fina saker som fanns ville jag inte ha något av dom. Jag förväntar inte att ni ska förstå för jag tror ingen förutom de som själva upplevt det här förstår känslan.
 
Berätter mer i nästa del.
 

 
några bilder från branden.

Snart påväg hem!

 
Ja nu ska vi snart dra oss hemåt mot gamla fina Örebro och hem till Ekeby där mina älsklingar väntar på mig! Har haft himla roligt och mysigt här uppe i Sälen men nu är kroppen ganska sliten efter en hel del skidåkning och snowboard.  Imorgon ska jag spela DM-final med mitt bästa lag så lär inte bli någon ridning förens på söndag  men ska springa och pussa på mina bebisar och så kanske hinner longera dem på lördag eftermiddag. Oavsett på söndag så ska jag rida Athena men eftersom hon stått i em vecka nu så kommer jag longera henne innan jag sitter upp....;) men Gud så jag saknat  dom!  nu kommer allt fokus ligga på lilla thenis! För imorgon är sent endast 2 veckor till tävlingen! Gaaaaahhh!:D 
 
 
Har också skaffat en till instagram där jag endast lägger upp hästbilder så där kan ni titta in om ni vill!:) :fannynordhs 
 

RSS 2.0